Radno Vrijeme:

Ponedjeljak - Petak
10:00 - 20:00

Tel: +385 91 235 0089

Loading...
TIBETANSKA MEDICINA 2019-12-17T11:12:47+00:00

Minuta ljutnje oslabi imunitet za 5 sati,

Minuta smijeha pojača imunitet za 24 sata“

Tradicionalna tibetanska medicina, poznata i kao Sowa Rigpa što u prijevodu znači umjetnost iscjeljenja, je jedna od najstarijih tradicionalnih medicina u svijetu. Osim što je poznata jer datira od prije 2500 godina BC, važan je podatak da je prvi međunarodni medicinski kongres u svijetu održan u VII st na Tibetu, a prvi medicinski college tibetanske medicine je osnovan 1696 godine u Lhassi. Danas se tradicionalna tibetanska medicina izučava na Institutu Men Tse Khang u Dharamsali u Indiji nakon okupacije Tibeta kako bi se zadržalo i nastavilo dragocjeno učenje,  a počelo se znanje i učenje širiti i po cijelom svijetu. Međunarodna organizacija Sorig Khang International je jedan od promotora i nositelj učenja tibetanske medicine koja okuplja liječnike i terapeute tibetanske medicine iz cijelog svijeta. Organizira seminare, škole, kongrese, izložbe, bavi se dobrotvornim radom i izdaje stručne časopise.

Godine 2020-te održava se svjetski kongres u Poljskoj u sklopu proslave 100 godina postojanja tibetanske medicine u Poljskoj.

Učenje tibetanske medicine koje se bazira na suosjećanju, bavi se pomaganjem drugima kako bi se postiglo i održalo stanje ravnoteže tri glavna aspekta: tijela, uma i emocija. Ta ravnoteža znači zdravlje pojedinca, fizičko i psihičko, dugotrajan i sretan život. U dijagnostici i terapiji koristi se teorija tri osnovne konstitucije i vitalne energije. Te su energije odgovorne za kompleksan biološki i fizički sustav tijela i dok su one u ravnoteži tijelo i um je u ravnoteži, zdravo.

  • Vjetar

  • Vatra

  • Tekućina sluzi – manifestacija zemlje i vode

Energija vjetra upravlja fizičkim pokretima, intelektualnoj aktivnosti, disanjem. Pomaže kod gutanja hrane, cirkulacije krvi, osjeta dodira i ravnoteže.

Energija vatre daje osjećaj gladi i žeđi, probavlja hranu, proizvodi tjelesnu temperaturu i daje boju tijelu.

Energija sluzi daje stabilnost tijelu i umu, omogućava san, povezuje zglobove, razvija toleranciju, podmazuje tijelo i proizvodi masnoću.

To su samo neke od uloga i funkcija triju osnovnih energija. Svako tijelo ima različitu kombinaciju i dominaciju energija i svaka ta kombinacija je jedinstvena. Iz tog razloga Tibetanska medicina ima potpuno individualan pristup svakoj osobi.

  • Promatranje – gleda se fizički izgled i pokreti, ponašanje, izgled jezika i zjenica oka, pregledava se urin

  • Palpacija – dodirom se pregledava toplina tijela i vrši se pulsna dijagnostika

  • Ispitivanje – u razgovoru se dolazi do potrebnih ostalih saznanja o stanju osobe i anamnezi

  • Prehrana – potrebno je upoznati prehrambene navike, poznavati prirodu hrane, okusa i kvalitete, podudarnost hrane i količine koje je potrebno uzimati kako bi se balansirala prehrana kao prvi vid u liječenju poremećaja

  • Način života – promjene u načinu života, prilagodba vanjskim utjecajima, redovito vježbanje, socijalni kontakti

  • Lijekovi – u što spadaju razni biljni pripravci. Kaže se da je sve u prirodi lijek samo trebamo imati znanja isto koristiti

  • Vanjske terapije – u što ulaze komprese, kupke, masaže, ventuze, moxibution, tibetanska akupunktura

Prednosti tibetanske medicine su da nije agresivna, nema nuspojava, ima holistički pristup, učinkovita je.

 

U T.T.M.-u se bavimo umjerenom i drastičnom terapijom, medicinskim tibetanskim masažama i osnovama meditacije. U umjerenu terapiju spadaju ventuze, terapija kompresama ili oblozima, medicinske kupke ili terapija vodom i razne medicinske masaže uljima, suhe masaže, masaže pastama i masaže dragim kamenjem ili mineralima.
Drastična terapija su moxibution, drastične ventuze, čišćenje tijela , akupresura i terapija zlatnom iglom.